HISTÒRIC EXPOSICIONS

21 de novembre de 2013

40è Aniversari Institut Bernat Metge (1973-2013)


Exposició

Institut Bernat Metge: La mirada de Fer (1983-1989)


La biblioteca de l’institut Bernat Metge dins el marc “La biblioteca escolar: puntedu, espai de coneixement i aprenentatge” (Programes d’Innovació Educativa), organitza un seguit d’actes per celebrar el 40è aniversari del centre. Destaca l’exposició de la biblioteca (del 22 de novembre de 2013 fins al 31 de gener de 2014): Institut Bernat Metge: La mirada de Fer (1983-1989) i les visites guiades a l’exposició amb el guió de la mostra i el material didàctic. 
Així doncs, celebrem l’efemèride de l’aniversari a través de la mirada personal del professor José Antonio Fernández Fernández, Fer, que retrata amb humor el dia a dia de l’institut els anys que hi va treballar. Podreu gaudir del sedàs irònic del dibuixant, amb els professors com a protagonistes principals. Unes obres en diferents formats que presenten els partits de futbol entre centres, les celebracions nadalenques, les anècdotes amb professors… Tot a través de la mirada personal de Fer. Esperem que en gaudiu!


Aquesta exposició no hauria estat possible sense la col·laboració de R. Arrazola, R. Ballesté, R. Balmanya, Á. Blanco (fons documental), N. Burgall, J. Calderón (fons documental), M. Casajuana, I. Catevilla, Q. Caussa (fons documental), Fer (fons documental), M. Garriga, M. Morera, A. Muniente, M. Pardo (fons documental), Z. Pardo, J. Pedroche, M. Rasclosa (fons documental) i alumnes de l’optativa de Biblioteca de 2n (1r trimestre). A tots ells, moltes gràcies!

Qui és en FER?
José Antonio Fernández i Fernández, conegut pel pseudònim Fer, va néixer a Mansilla de las Mulas (Lleó) el 23 d’abril de 1949. 
A l’edat de quatre anys es trasllada amb la seva família a Mollet del Vallès. Es va llicenciar en Història i ha exercit i exerceix en l’actualitat de professor de secundària a Barcelona, on resideix. És conegut per la seva tasca com a dibuixant humorístic i de vinyetes.
Va treballar com a professor d’història a l’Institut Bernat Metge des de l’any 1983 fins al 1989.
La primera revista on va dibuixar es deia Mata Ratos, més endavant va treballar a les publicacions En PatufetOriflama i el diari La Prensa.
Va dirigir les revistes d’humor El Papus i El Jueves; i actualment dibuixa al diari Avui la vinyeta diària.
Ha editat diversos llibres de ninots i n’ha i·lustrat d’altres i és autor, a més, d’àlbums amb els seus personatges del "Puti club" i de les "Històries Fermoses". Va rebre el premi Ivà al millor dibuixant l’any 1995 i és el principal impulsor del Premi Internacional d’Humor Gat Perich, que guanyà el 2005.PER VEURE LES FOTOS DE LA MOSTRA CLIQUEU AQUÍ 


_________________________________________________________________________21 d'abril de 2013
La PoEsia Dia A diA:
PoEsia Visual

Apollinaire, Cal·ligrames, 1918
La biblioteca de l’institut Bernat Metge en el 2n any de  “La biblioteca escolar: puntedu, espai de coneixement i aprenentatge”  (Programes d’Innovació Educativa), organitza un seguit de propostes  entorn la poesia visual.  Destaca l’exposició “La poesia dia a dia: poesia visual” des del 23 d’abril fins al 7 de juny. Es proposa un recorregut a través de 20 obres visuals i experimentals de 10 autors de renom, i alguns alumnes del centre, pels diferents moviments literaris i artístics que van conrear la poesia visual.
Es fa un repàs que comença amb el conegut cal·ligrama de Lewis Carrol al llibre Alícia al país de les meravelles (1865) que beu de les fonts anteriors que tenen els inicis al món clàssic grecollatí, segueix amb l’avantguarda francesa d’Apollinaire, que influencià Salvat-Papasseit, i la figura de Foix, síntesi de l’avantguarda d’Apollinaire i la poesia pura de Valery, passant per Guillermo de Torre

J. Salvat-Papasseit, "Les formigues", 1921

Es continua amb la poesia visual del sXX amb el màxim exponent català, Brossa, i la poesia concreta/visual de Pedrolo. Com a autors actuals i eclèctics que beuen de diverses fonts, artistes d’ara com Toni PratJoaquin Brustenga i Chema Madoz.  
J. Brossa, "La clau"
Així mateix, a la Diada de Sant Jordi d’enguany els alumnes de 2n d’ESO faran una activitat dedicada als cal·ligrames i al surrealisme amb el joc del “cadàver exquisit”. 
BoN saNt JoRdi!
L'EXPOSICIÓ EN IMATGES
_________________________________________________________________


18 d'abril de 2012

DIADA DE SANT JORDI 2012


La biblioteca de l’institut Bernat Metge dins el marc “La biblioteca escolar: puntedu, espai de coneixement i aprenentatge”  (Programes d’Innovació Educativa), organitza un seguit d’actes entorn la figura de l’autor Manuel de Pedrolo, escriptor d’obres juvenils com Mecanoscrit del segon origen (1973) oTrajecte final (1974). 

Destaca l’exposició a la biblioteca: “Manuel de Pedrolo, abans i ara”, amb la inauguració a càrrec d’Adelais de Pedrolo, del 23 d'abril al 8 de juny de 2012. 
Organitzada per la professora de català Anna Moreno Bedmar, es presenta un fons de vuitanta obres, gairebé totes primeres edicions. Es fa un recorregut per l'obra segons els gèneres que conreà l'autor de la Segarra: novel·la (juvenil, políciaca, de ciència-ficció...), conte, poesia (inclosa la visual), teatre, assaig periodístic. Es fa especial atenció a la literatura juvenil pedroliana: amb una mostra de diferents edicions del Mecanoscrit del segon origen, Trajecte final, Joc brut, Mossegar-se la cua, Domicili provisional i altres obres.

El mateix dia 23 d'abril de 9.30 a 10.30 tindrà lloc la xerrada de la filla de l’autor (Fundació Pedrolo)  i el passi del documental “Manuel de Pedrolo, semblança d’un apassionat”  

Podeu veure l'àlbum de fotos de l'exposició, si cliqueu aquí

BON SANT JORDI!

_______________________________________________________________________

13 de maig de 2012

Actes de la Diada de Sant Jordi 2012 i ressò de l'exposició "Manuel de Pedrolo, abans i ara"


Els actes de la diada de Sant Jordi 2012 van ser un èxit: gràcies a tothom! D'una banda, la inauguració de l'exposició de la biblioteca "Manuel de Pedrolo, abans i ara" i, de l'altra, la xerrada "Manuel de Pedrolo, semblança d'un apassionat" a càrrec d'Adelais de Pedrolo, van comptar amb un gran nombre d'assistents.Podeu veure l'àlbum de fotos aquí

Així mateix, s'ha fet difusió de l'exposició "Manuel de Pedrolo, abans i ara" als següents llocs web:

Programa Biblioteca escolar "puntedu": Projectes

CRP Sant Martí:  Dinamització. "Els centres de Sant Martí fan...":

______________________________________________________________________________________________________
8 de juny de 2012

Vídeo sobre l'exposició "Manuel de Pedrolo, abans i ara"

Estem preparant amb un grup d'alumnes de 4C el vídeo sobre l'exposició "Manuel de Pedrolo, abans i ara". Al documental podreu fer una visita guiada a la mostra explicada pels alumnes, la feina i la seva implicació en el muntatge. Properament el penjarem al bloc.


Bon estiu a tothom!, i recordeu el que deia la poetessa Emily Dickinson:
 “Per viatjar lluny, no hi ha millor nau que un llibre" _________________________________________________________________________________
17 de novembre de 2012

L'institut Bernat Metge a la Universitat de BarcelonaL'exposició organitzada el curs 2011-2012 per la biblioteca del centre "Manuel de Pedrolo, abans i ara" serà a la Facultat de Formació del Professorat de la UB del 19 de novembre de 2012 al 31 de gener de 2013.
La mostra que es presenta a la Biblioteca del Campus Mundet intenta recrear l’esperit original del projecte amb les petjades vermelles que guien el visitant en el recorregut pels diferents espais de l’institut.
El contingut de l’exposició està dividit segons els gèneres que conreà l’autor de la Segarra, en total es presenten una vuitantena d’obres, gairebé totes primeres edicions, que pretenen ser un tast per conèixer l’àmplia obra pedroliana. Es fa especial esment a la literatura juvenil, amb diferents edicions de Mecanoscrit del segon origen (1973), la novel·la més llegida pels joves, i altres obres.
Així mateix, s’exposa un seguit de material complementari: la guia de l’exposició, les propostes didàctiques per als alumnes del centre que van visitar l’exposició, cartells publicitaris i el treball realitzat pels alumnes de 4C d’ESO el “Feisbuc de Manuel de Pedrolo”.

 _________________________________________________________________________________
27 d'abril de 2013
Documental amb alumnes de l'Ins Bernat Metge, a la UB
El proper dijous 2 de maig, a l’Aula Magna de l’Edifici del Teatre de la Facultat de Formació del Professorat, de 18.30 a 20h, es presentarà el documental “Manuel de Pedrolo, abans i ara”protagonitzat per alumnes de l’Institut Bernat Metge que expliquen l’exposició amb títol homònim que es va fer el curs passat al centre i que es va recrear enguany al CRAI Biblioteca Mundet (19 de novembre de 2012-31 de gener de 2013) sota el títol “Manuel de Pedrolo, abans i ara. Una experiència de Secundària”. L’acte comptarà amb la presència de la filla de l’autor, Adelais de Pedrolo, alguns alumnes implicats en el projecte audiovisual i la professora Anna Moreno Bedmar. Hi esteu convidats!
 _________________________________________________________________________________
5 de maig de 2013
Presentació documental "Manuel de Pedrolo, abans i ara", a la UB

L'acte del passat dijous va anar força bé i va ser un èxit de públic. La presentació de l'acte va anar a càrrec d'Alba Ambrós, Cap d'Estudis del Grau de Primària de la Facultat de Formació del Professorat (Campus Mundet) i es va comptar amb la presència d'Adelais de Pedrolo, filla de l'autor segarrenc i Presidenta de la Fundació Pedrolo, i la professora Anna Moreno.

Lydia Martínez, Anna Moreno, Marc Paterna, Andrea Tomás, Adelais de Pedrolo i Xènia Fernández
Va ser una experiència interessant per als alumnes de l'Ins. Bernat Metge que van participar al projecte i van poder-lo explicar als estudiants de la Facultat de Formació del Professorat.

Per veure l'àlbum de fotos cliqueu AQUÍ


Per veure el vídeo

Algunes fotos de la sessió de presentació:
Alba Ambrós presentant l'acte

Els alumnes del Bernat Metge, atents

Intervenció de Lydia Martínez


Vista del públic a l'Aula Magna, Campus Mundet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada